Home / Zwangerschap / 4 weken zwanger

4 weken zwanger

4 (vier) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

ovulatietest en zwangerschapstest midstreamTijd om te testen
Nu is het zover om een zwangerschapstest te doen. Op het eind van deze week kan je vanaf het moment dat je een dag over tijd bent een zwangerschapstest doen. Deze zwangerschapstest kan je overal kopen, er is geen doktersrecept voor nodig. Doe de urinetest niet even tussendoor. Kies thuis een mooi moment uit en hou rekening met de emoties die bij de uitslag, positief of negatief, boven kunnen komen drijven.

Embryo
Vanaf de bevruchting zijn de eicel en zaadcel versmolten met elkaar en hebben zich al vele malen gedeeld. Twee cellen werden vier cellen. Vier werden er acht. Acht werden er zestien. Er is een groep van cellen ontstaan. En rond de vijfentwintigste dag verdeelt deze groep cellen zich in drie lagen. De bovenste laag gaat zich ontwikkelen tot het zenuwstelsel en de zintuigen. De middelste laag tot de botten, bloedvaten, spieren, nieren en geslachtsorganen. De onderste laag ontwikkelt zich tot het ademhalingsapparaat en het maagdarmkanaal. Al het DNA ligt al vast.
Op het einde van de eerste maand is de groep cellen een ‘embryo’ van ongeveer 1 mm groot geworden.

Zwangerschapskwaaltjes
Sommige vrouwen voelen zich negen maanden kerngezond. Ze hebben geen last van misselijkheid of andere zwangerschapskwaaltjes. Het is mogelijk dat jij wel last hebt van de volgende kwaaltjes:

Misselijkheid. Een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes is misselijkheid. Zelfs vanaf de eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn.
Jeukende en brandende borsten. Je borsten zullen door de nieuwe hormonen die je lichaam aanmaakt flink in omvang groeien. De melkklieren maken zich klaar om over een paar maanden je baby melk te geven! Ze kunnen jeuken, brandend of zelfs wat pijnlijk voelen en soms zijn er heel korte pijnscheutjes.

Praktisch
Enkele zaken kun je al regelen zoals:
– Je huisarts of verloskundepraktijk bellen en doorgeven dat je zwanger bent, een afspraak voor een echo kan worden gemaakt.
– Wil je je opgeven bij Moeders voor Moeders? De organisatie Moeders voor Moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen om de HCG (zwangerschapshormoon) te gebruiken voor de productie van Pregnyl, een medicijn dat onder andere wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF . Update
– Je gezondheid telt nu voor twee. Jij en je baby.

Trotse Moeders Banner - 4 Weken zwanger

Lees ook
3 weken zwanger
5 weken zwanger
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Nieuws over kinkhoest-vaccinatie voor zwangeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen …

15 comments

 1. Zojuist heb ik een echo gehad omdat mijn test positief blleek te zijn. Nu ben ik nog maar 4 weken! In mijn buik zagen ze alleen een klein vruchtzakje. De baby is nog te klein om te kunnen zien. Nu maak ik me echt heel veel zorgen! Zou het kunnen dat er niks in zit of kan dat niet? Groetjes Els

 2. Hallo Els,

  Moeilijke tijd voor je nu. Je baby is nog veel te klein om te zien en je zal de volgende echo af moeten wachten om zekerheid te krijgen. Spannend hoor. Probeer je te ontspannen, geen stress! Veel sterkte hoor van. Ella

 3. Ik ben 4 weken en 5 dagen zwanger. Vandaag zowel een inwendige als uitwendige echo gehad, waarop helemaal niets te zien was! Zelfs geen vruchtzakje! moet ik mij nu zorgen maken? ik moet over 2 weken terug komen.

  • Hoi,
   ik wilde weten of je naar die 2 weken op de echo wel wat zag ik heb gisteren het zelfde mee gemaakt als wat jij nu verteld. en ik schork er eigenlijk van het huilen stond me nader dan het lachen dus was benieuwd, hoe het naar die 2weken op de echo was.

   Gr Casley

 4. Hallo Linsy. Het heeft geen zin je zorgen te maken want stress is in ieder geval niet goed. Een heel moeilijke tijd deze 2 weken wachten, maar een andere mogelijkheid is er niet. Heel veel sterkte ! groetjes van Ella

 5. Hallo Linsy & Els,

  Vandaag heb ik het zelfde meegemaakt.
  Ik had een afspraak voor een Termijn Echo staan, blijkt dat ik nog maar 4 weken zwanger ben. Er is dus ook alleen maar een vruchtzakje te zien.

  Ik moet ook over 2 weken terug komen & afwachten of er dan een vruchtje / embryo te zien is. Daar ga ik in ieder geval wel van uit.

  Het is even moeilijk maar we kunnen niets anders doen dan wachten. Ga je in ieder geval geen zorgen maken en niet stressen.

  Mvg, Laudia

 6. hallo
  ik wil weeten hoe veel je aan komt van af de begin tot het einde ongeveer.
  ik ben namelijk miselijk heb hooft pijn last van opstepatsie ben heel erg moe
  ik weet niet of ik zwanger ben .ik neem aan dat je van voor vocht toch niet zwanger kan raaken. ik ben namelijk ik 3maanden 2en een half kilo aan gekomen ik hoop op een reactsie van u groeten emma

 7. Hallo Emma, je hebt toch wel sexuele voorlichting gehad meid?
  Tuurlijk kun je zwanger worden van voorvocht , daar zitten ook gewoon zaadjes in hoor .
  Ik zal maar ff een testje laten doen .

  Groetjes Judith

 8. hallo allemaal,

  Ben er sinds maandag achter dat ik zwanger ben:)
  Ik ben nu 4 weken zwanger, en vind het allemaal erg spannend.
  Ik ben wel steeds heel erg moe en slaap veel, wordt dit minder of kan dat de hele zwangerschap blijven?

  alvast bedankt.
  groetjes Latoyah.

 9. Hallo

  Ik ben vandaag 4 weken en 5 dagen zwanger. van mijn eerste. Ik lees hierboven van vrouwen die al een echo hebben gehad, dat is toch pas bij 8 weken??
  Ik ben vooral erg moe, duizelig, zeer pijnlijke groter worden de borsten, en menstruatieachtige krampjes af en toe, En zeer emotioneel. Ach ja, het hoort erbij.

  wanneer moet ik een afspraak maken bij de verloskundige??
  ik werk in de zorg en heb regelmatig een vroege dienst, ( van 7 tot15.30) S’ochtends voel ik me totaal niet lekker, en dat is duidelijk aan mij te zien, zijn daar nog tips voor. ( verschijnselen zijn, duizelig, misselijk)

  groetjes leinos

 10. Hoi,
  Volgens mijn menstruatie cyclus zou ik nu 4 weken zwanger moeten zijn van ons 3e kindje. Maar mijn broeken pas ik nu al niet meer. Ik ben van nature een sprietje en heb alleen een buik(je) als ik zwanger ben .
  Is het normaal dat je zo snel dikker wordt? Mijn man denkt zelfs dat er meerdere kinderen in mijn buik zitten aangezien tweelingen in de familie voorkomen.
  Bedankt voor uw reactie.

  Mvg Riana

 11. Hallo dames,
  Ik ben vandaag 4 weken en 5 dagen zwanger. Hiervoor heb ik een bbz ( buiten baarmoederlijke zwangerschap) gehad. Ik ben zoo gespannen en gestrest dat deze zwangerschap ook een bbz gaat worden. Met 4 weken moest ik naar de gynaecoloog voor een inwendige echo. Ze hebben niks in mij baarmoeder gevonden. Ik voel me wel opgelucht als ik lees dat meeste dat hebben. Allemaal sterkte en niet stressen hopen dat het goed komt en gewoon geniet van je buikie, die heb ik eenmaal:p

  Groetjes ozlem

 12. Hoi Dames..
  Ik heb ook even een vraagje probeer al 5 maanden zwanger te raken maar tot nu toe altijd ongesteld geworden maar deze maand al na me eisprong paar dagen later voel me heel erg moe en misselijk ( maar niet overgeven) en heb heel erg prikkelige ogen eerder heb ik me niet zo gevoeld moet ik nu denken dat ik zwanger kan zijn? Of kan het ook zijn dat ik er te veel bezig mee ben kan het maar niet vergeten elke dag zit ik er mee dacht zelfs dat het aan mijn man misschien kon liggen maar we hebben daarvoor spermtest gedaan en dat was gewoon goed nou moet nog even een weekje afwachten of ik ongesteld ga worden :)) allemaal succes en alvast bedankt

  • Hoi Esra,

   je verhaal is herkenbaar, ik heb deze week ontdekt dat ik zwanger ben, vijf maanden nadat ik met de pil gestopt ben. Ik was er ook behoorlijk veel mee bezig, en voelde steeds pijntjes etc. De laatste keer nam mijn man me dan ook niet serieus, maar nu was het echt. Maar na een bevruchting duurt het meestal wel 6 tot 10 dagen voor het vruchtje innestelt, en volgens mij ga je vanaf de innesteling pas dingen voelen. Ik weet het ook niet precies, maar ik zou het wel proberen los te laten, 5 maanden is nog helemaal niet extreem lang, het duurt wel vaker even voor het lukt.

 13. Hoi,

  Wij proberen al 2 jaar om zwanger te worden. Helaas nog geen resultaat. Mijn man heeft traag zaad. Afgelopen week bij de gyneacoloog geweest. Deze week zou ik ongesteld moeten worden. Ik hoopte stiekem dat er tijdens de inwendige echo goed nieuws zou zijn. Ik weet dat het te vroeg is, maar toch. De komende weken krijg ik een cyclus analyse. Mijn menstruatie kan er deze week nog aankomen, dus afwachten.

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten