Home / Zwangerschap / 3 weken zwanger

3 weken zwanger

3 (drie) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Ja, je bent zwanger (al weet je het nog niet). In je buik zijn een eicel en een zaadcel versmolten. Dit wordt jullie baby!

Welke kleur haar?
Met het blote oog kan je de bevruchte eicel niet zien. Toch bevat dat piepklein bevruchte celletje al veel informatie over je baby. Al het genetisch materiaal ligt nu al vast op de chromosomen: de kleur van het haar, de kleur van de ogen, hoe groot de voeten worden, of het een wipneusje heeft of niet, welke zwakke plekken het in het imuunsysteem heeft etc. etc. en ook of het een jongetje of meisje is!

Jongen of meisje
Ieder mens heeft 23 chromosoomparen. Je kunt deze chromosomen zien als de plattegrond van ieder mens.  Vanaf het moment van de bevruchting is het geslacht van je baby al bepaald.  Op één van de chromosoomparen staat dit geschreven. Moeders geven altijd het vrouwelijk chromosoom door. Dit is het X-chromosoom. Mannen kunnen het X of het Y (het mannelijk chromosoom) doorgeven. Als de zaadcel die de eicel bevrucht het X-chromosoom draagt, krijg je een meisje (XX, de X van de moeder en de X van de vader). Als de zaadcel van de vader het Y-chromosoom draagt, dan krijg je een jongetje ( XY, de X van de moeder en Y van de vader).

Je lichaam
Je kunt nog geen zwangerschapstest doen, maar je kunt merken dat je lichaam al anders is… Je lichaam en humeur staan onder invloed van hormonen…. Dat is niet zo raar want je lichaam is vanaf het moment dat de eicel bevrucht is aan het werk om je baby comfortabel in de baarmoeder te nestelen. Meteen na de bevruchting begin je het HCG hormoon aan te maken. Dit hormoon is niet alleen verantwoordelijk voor de comfortabele groeiplek voor je baby, maar ook voor de zwangerschapskwaaltjes. En daar kan je misschien al last van hebben. Sommige vrouwen hebben er nooit last van.

Zwangerschapskwaaltje
Een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes is misselijkheid. In het begin van de zwangerschap is het merendeel van de vrouwen misselijk. Zelfs vanaf de eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk signaal toch?

Trotse Moeders Banner - 3 Weken zwanger

Lees ook
2 weken zwanger
4 weken zwanger
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Nieuws over kinkhoest-vaccinatie voor zwangeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen …

3 comments

 1. Hoiii hoii!!

  ik weet sinds gisteren dat ik zwanger ben.. ik was aan de ene kant blij en aan de andere kant totaal niet.
  ik woon nog thuis en heb geen vaste relatie.
  ik had gelijk de vader op gebeld en het verteld… in 1e in stantie hadden we grote ruzie aan de telefoon maar dat is natuurlijk van de schrik.
  gelukkig is hij heel lief voor me en belt me ook om de 15 min om te vragen hoe het gaat en we doen ook alles samen.
  Ik laat wel een abortus plegen want ik ben pas 20 jaar oud en ik wil mijn kind alles kunnen bieden. en dat kan ik niet als ik geen goede ondergrond heb.
  ik vind het wel hartstikke moeilijk want in twijfel elke minuut van de dag of dit is wat ik wil. Mijn ouders hebben het ook goed opgepakt en gelukkig kan ik er goed over praten met mijn vriendinnen en op me werk. ik heb ook 2 testen gedaan omdat ik het niet geloofde. ik heb al een tijdje last van me borsten als ik op me buik ga liggen en de laatste 2 dagen werd ik heel moe en lag ik al om half 8 in bed terwijl ik normaal pas 1 uur snachts naar bed ga.
  ook word ik wakker met heel erge misselijkheid en dat heb ik de hele dag door.
  ik heb nergens geen zin meer in en ben erg emotioneel.. dus de hormonen gieren door mijn lijfje heen.
  en ik ben nu ook 3 weken zwanger.
  ik ben benieuwd wat het met ons doet en of we wel de juiste beslissing maken !

 2. ik vind het wel hartstikke moeilijk want in twijfel elke minuut van de dag of dit is wat ik wil ==> Aan die zin merk ik dat je echt heel hard twijfelt & dat als je abortus gaat plegen, je er wel eens je hele leven spijt van zou kunnen hebben… Denk eens 8/ 9 maand verder, dan heb je je eigen vlees & bloed in handen, onvoorwaardelijke liefde die je zal geven & krijgen vanaf dan! Als je niet zeker van je beslissing bent & met een twijfelend hart toch een abortus laat doen, denk ik dat je er later nog lang & veel sptijg van zult hebben.

  Luister naar je hart in dit geval (doe ik altijd – heb al te veel meegemaakt om mijn hart niet meer te volgen)… Er zijn zoveel jonge moeders die nog thuis wonen & dat lukt perfect! Je kan werk zoeken? Je studeert misschien nog? Er bestaan “leerplannen” waarbij je parttime werkt & de rest naar school gaat (Weet niet hoe de uren enz juist verdeeld zijn, zou je op school moeten vragen!).

  Je ouders (de grootouders van je kind) hebben ook een onderhoudsplicht ten aanzien van hun kleinkind, maar veel beperkter dan dat die voor jou is, juridisch gezien moeten ze enkel het levensnoodzakelijke geven, terwijl een ouder zijn eigen kind moet laten delen in zijn eigen levensstandaard.

  Een leefloon wordt aangevraagd bij het OCMW van je gemeente, enkel meerderjarigen hebben er in principe recht op maar, ook als zwangere minderjarige of meerderjarige met een kind ten laste, kom je voor een leefloon in aanmerking, je kan dus als 16 jarige (of 20 harige) bijvoorbeeld zelf naar het OCMW stappen, als je nog thuis woont, kan het OCMW besluiten om je een leefloon als samenwonende toe te kennen.

  Je kan ook zelf je kinderbijslag ontvangen (het geld dat je moeder krijgt voor jou) + dat van je kind.
  Als je zelf de kinderbijslag ontvang is dat het bedrag van een eerste kind, het kan voordeliger zijn als ook jou kinderbijslag aan je moeder wordt betaald (en zij die doorstort), zo wordt je kind het zoveelste kind in het gezin, wat recht geeft op een hogere kinderbijslag.

  Dan is er nog een éénmalige uitkering (+- 1000 euro) waarmee je een deel van de kosten bij de geboorte van je kind kan dekken, het kraamgeld (dat al op geraakt aan geboortekaartjes & suikerbonen, maar als je creatief bent maak je je geboortekaartjes zelf, wat al heel wat kosten wegneem. Je maakt alles zo duur als je zelf wil.).

  Zo, ik hoop dat ik je wat goede “raad” heb kunnen geven!

  Groetjes!

 3. hallo ieereen ik probeer al 6maanden zwanger te geraken het lukt gewoon niet ik hoop dat het deze week lukt groetjes nina

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten