Tweespalt over embryoselectie

Minister Rouvoet (ChristenUnie) is kwaad over de brief van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) over uitbreiding van selectie van embryo’s. De staatssecretaris schreef de Tweede Kamer maandag dat selectie van embryo’s bij reageerbuisbevruchting ook toegestaan wordt voor een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker. Rouvoet is hier tegen en vindt dat het kabinet over Bussemakers brief had moeten spreken. Hij wil dat dit vrijdag alsnog gebeurt. Ook de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer heeft al laten weten tegen de uitbreiding te zijn.

IVF
Nu kunnen embryo’s die ontstaan bij ivf alleen geselecteerd worden op afwijkende genen die vrijwel zeker leiden tot een ernstige aandoening, zoals de ziekte van Huntington. Alleen embryo’s zonder de ziekte worden in de moeder teruggeplaatst.

Bussemaker wil dit uitbreiden naar erfelijke aandoeningen, in de praktijk borstkanker en darmkanker, waarbij de kans op de ziekte bij het kind haast even groot is. Volgens haar zullen jaarlijks slechts enkele mensen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken, maar tegenstanders vrezen dat daarmee de weg open ligt voor verdergaande selectie van embryo’s op afwijkingen.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

All My Life: gebaseerd op een waargebeurd liefdesverhaal. Zakdoeken meenemen!

Sinds ik kinderen heb, of eigenlijk al vanaf dat ik voor de eerste keer zwanger …