Gazpacho voor het hele gezin

Gazpacho komt van origine uit Andalucie en wordt ook wel Gazpacho Andaluz genoemd. Het is een koude groentesoep die vaak als voorgerecht gegeten wordt. Ik maak hem vaak bij feestjes, maar ook geregeld als maaltijd op een warme zomerse dag met wat brood en sla erbij. Het grote voordeel van Gazpacho is dat deze soep zowel bij volwassen als bij kinderen in de smaak valt, het uitstekend als babyvoeding kan dienen en hij erg snel en eenvoudig te maken is. Van Gazpacho zijn er vele verschillende recepten in omloop; dit is mijn favoriet.

Wat heb je nodig voor een flinke pan?
1,2 kilo rijpe tomaten
een halve komkommer
1 rode paprika
2 tenen knoflook
flinke scheut goede olijfolie
sherryazijn (of anders wijnazijn)
zout en peper
geroosterde stukjes witbrood of (knoflook)croutons

Bereiding:
Was de tomaten, komkommer en paprika. Snij een kilo tomaten, een halve een kwart komkommer en een halve paprika in grove stukken. Verdeel de grove stukken tomaat, paprika en komkommer samen met de knoflook in gelijke delen (bijvoorbeeld in 4 gelijke porties) en maal de porties fijn in een blender. Wrijf het mengsel door een zeef met de bolle kant van een lepel.

Maak de soep op smaak met de sherryazijn, olijfolie, peper en zout en zet de soep in de koelkast tot hij echt koud is. De overige stukken tomaat, komkommer en paprika snij in kleine blokjes. Serveer de blokjes tomaat, komkommer, paprika en het brood of de croutons in aparte schaaltjes erbij zodat iedereen naar gelieve deze in de soep kan gooien.

 

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Wat doen we met deze grote courgettes? [recept]

Mijn lieve buurvrouw heeft een moestuin en deze floreert zo goed dat ik af en …