Pinguïn

Sinds mijn eerste bezoek aan Artis, bijna vijftig jaar geleden alweer, wil ik het allerliefst een levende pinguïn, voor in de tuin. Maar helaas: de dierenwinkel mag ze niet verkopen omdat pinguïns beschermd zijn in hun natuurlijke omgeving. Terecht, want het zijn ontzettend leuke beesten. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Luister maar eens naar kinderen die in de dierentuin zijn geweest:  de pinguïns onthouden ze dikwijls beter dan de olifanten. Sterker nog: ze willen er ook een!

In het prachtige kinderboek Pinguïn van Polly Dunbar komt voor het kleine jongetje Ben deze droom uit. Ben krijgt een knuffelpinguïn cadeau, en probeert van alles om zijn pinguïn  aan het praten te krijgen: kietelen, bekken trekken, zingen, tong uitsteken, dansen.  Allemaal leuke of intieme spelletjes die je meteen samen met je kind kunt doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

Pinguïn is daarom meer dan alleen een goed getekend en vlot geschreven voorleesboek: het is ook heel bruikbaar als de basis voor een steeds terugkerend, vertrouwd bedritueel. Zeker als je kind zelf  ook een knuffelpinguïn heeft, en zich helemaal hoofdpersoon Ben kan identificeren: die droomt al bijna, als de pinguïn hem belooft “alles” te vertellen…

Een heel plezierig boek, nuttig, vlot geschreven en leuk getekend.

Pinguin – Polly Dunbar
Prentenboek, hardcover, 34 pagina’s, Lemniscaat

.

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …